tandartspraktijk-totaal

ALGEMENE TANDHEELKUNDE

Gezondheidsvragenlijst

In de tandheelkunde gaat het om het voorkomen, herkennen en genezen van ziekten van de tanden en omliggende weefsels (tandvlees, tong, kaakbot). Omdat uw gezondheid invloed heeft op uw gebit en omgekeerd, zal eerst een vragenlijst over uw algehele gezondheid worden ingevuld. Sommige ziekten en medicatie hebben immers invloed op uw mond. Niet alleen op uw tanden en kiezen, maar ook op het tandvlees, speeksel, slijmvlies en de tong. Daarnaast zijn er ziekten en aangeboren afwijkingen die lichamelijke beperkingen geven waarop wij uw behandeling afstemmen. Uw tandarts wil bijvoorbeeld weten dat u bloedverdunners gebruikt voordat een kies verwijderd wordt.

Preventie

Het is belangrijk om aandoeningen van het gebit, zoals cariës (gaatjes) en gingivitis of parodontitis (bloedend of ontstoken tandvlees) te voorkomen of in een vroeg stadium te herkennen en te behandelen. U kunt zelf de kans op schade verkleinen door twee keer per dag te poetsen en dagelijks floss, tandenstokers of ragers te gebruiken om tussen de tanden en kiezen schoon te maken. Daarbij is het verstandig om het aantal zoetmomenten te beperken tot vijf per 24 uur.

Gaatjes

De tandarts zal tijdens een controlebezoek het tandvlees en de bestaande restauraties beoordelen. Tevens wordt gekeken of er gaatjes aanwezig zijn. Eén keer per 2 of 3 jaar worden er röntgenfoto’s van uw gebit gemaakt. Met behulp van deze foto’s kan de tandarts gaatjes en botverlies tussen de kiezen in een vroeg stadium herkennen.
Als er een gaatje is ontdekt zal de tandarts eerst met u overleggen. Behandeling bestaat meestal uit verdoven, het verwijderen van het aangetaste weefsel met behulp van een boor en het vullen van het gaatje. Tegenwoordig worden alle gaatjes met tandkleurige vulmaterialen gevuld.

Tandvlees

Voor het beoordelen van de staat van uw tandvlees maken we gebruik van de D(utch)P(eriodontal)S(creening)I(ndex). Uw tandvlees krijgt een cijfer. Als de score 2 (gingivitis = ontstoken tandvlees dan wel tandsteen aanwezig) is, krijgt u een afspraak bij de preventie assistente. Deze zal uw gebit reinigen en u instructies geven om thuis uw gebit zelf schoon te houden. Is de score 3 of 4 (parodontitis = ontsteking van het steunweefsel waarmee tanden en kiezen verbonden zijn met het bot) dan zal de tandarts u doorverwijzen naar de mondhygiënist.

Pijnklachten

Acute pijnklachten kunnen helaas wel eens voorkomen. We streven ernaar die dezelfde dag nog te verhelpen. Daardoor is het wellicht mogelijk dat u niet terechtkomt bij de behandelaar van uw voorkeur.